Кабінет: Кабінет
Каталог товарів 0

Що таке павловнія?

     Чимало цікавих культур перекочувало до нас з різних країн, проте що таке павловнія, знає далеко не кожен. Одні рослини вражають нас химерними формами, інші - дивовижними плодами. Павловнія ж виключно рідкісний екземпляр. Це дерево несподівано чудове, так само як і перспективне. Його по праву можна назвати лідером. Але про це далі.

КОРОТКІ ВІДЛМОСТІ

    Павловнія - це одноствольное, листяна рослина, так зване Адамове дерево. Багаторічник з сімейства Павловніевих досягає у висоту до 20 м і більше, є найбільш швидкозростаючим. Його життєвий цикл може тривати до ста років. Названо на честь великої князівни, співзвучно її батькові, яка припадала дочкою імператора Павла I.

     Рослина-довгожитель любить рости в регіонах з вологим теплим кліматом. Спочатку ареалом проживання були такі країни, як Китай, В'єтнам, Лаос, Тайвань, Корея, до теперішнього часу дерево поширилося по всьому світу. На Україні павловнія зростає практично всюди, краще розвивається в південних і західних регіонах.

ОПИС, ДИВОВИЖНІ ВЛАСТИВОСТІ

     Потрібно сказати, що жоден опис не передасть так естетичний вигляд рослини, як це видно на фото павловнії. Тим не менш, якщо хочете посадити її у себе вдома, про деякі ботанічних особливостях знати необхідно.

     На тлі інших представників флори листяна культура відрізняється вкрай рівним стовбуром. Коренева система м'ясиста, основні відростки глибокі, кілька ранимі. За рік культура виростає на 3 м, завширшки - 15-20 см.

     Має розкидисту крону довільної форми, жорсткі пагони. Листові пластини досить великі, світло-зелені (від 8 до 18 см в ширину).

     Через те що серцеподібні листя покриті пушком, мають своєрідну структуру, дерево називають павловнія повстяною.

     Дивно, але вона здатна регенерувати. Після зрізу стовбура може знову вирости до 7 разів. Через рік з'являється нове дерево, вище людського зросту.

     Ще одна цікава особливість: бутони зароджуються на заході літнього сезону, а розпускаються навесні, до появи листя. Квітуча рослина виглядає неймовірно красивим. Суцвіття зібрані в волоть, складаються з трубчастих бузкових дзвіночків.

ПАВЛВНІЯ - ЛІДЕР СЕРЕД ДЕРЕВ

     Величезну цінність представляє рослина для сільського господарства і промисловості. Вже дуже багатий потенціал у неї закладено. Безумовно, цей екземпляр займе тверді лідерські позиції з таких причин:

  •  Дерево павловнії витримує мороз до - 30 0 С, стійко до посухи, це відкриває можливість для масового її обробляння.
  •  Широкі перспективи відкриває стовбур - довговічні меблі з павловнії, виробляють завдяки його рівною формі, твердої структурі. Також отримують якісні будівельні матеріали.
  •  Рослина має здатність оздоровлювати неродючі грунти, виробляє багато кисню, завдяки широким листям.
  •  У деревині міститься малий відсоток смол і масел. Підпалити її досить складно, тому матеріали, виготовлені з цієї сировини, відносять до важкозаймистим.
  •  Є джерелом нескінченних ресурсів: кубометр деревини можна мати вже на восьмий рік. За рахунок властивостей, що згадуються вище, сировину отримують багато разів.
  •  Унікальні властивості деревини павловнії: є відмінним теплоізолятором, досить легка, відрізняється високими показниками міцності. З неї виготовляють дошки для серфінгу. Характеристики деревини прирівнюють до металів.
  •  Листя використовуються як корм для тварин. У перші роки росту вони особливо великі. При необхідності можна створити тіньовий ділянку, висадивши кілька культур.
  •  Використовується як біопаливо, для озеленення культурних зон відпочинку. Своєю пишністю під час цвітіння дерево підкорило серця ландшафтних дизайнерів.
  •  Вигідну послугу може надати пасічникам, оскільки є відмінним медоносом. В цьому відношенні не поступається акації. Стійкий аромат квітів притягує комах-запилювачів. Мед виходить світлий, з вираженим ароматом.
  • В медицині застосовується для лікування гнійних інфекцій, ран. У парфумерному виробництві та косметології служить відмінним ароматичним сировиною.

     Знаючи, що таке павловнія, можливо, ви захочете посадити це чудове дерево на своїй ділянці. Купити якісні саджанці пропонує інтернет-магазин "Ідея Сад". Рослини вирощують в професійному розсаднику, дбайливо доглядаємо за ними.

Відгуки
Щоб залишити відгук, необхідно авторизуватися Увійти
Відгуків ще немає, будьте першими хто залишить свій.