Кабінет: Кабінет
Каталог товарів 0

Як обрізати грецький горіх?

 ЯК ПРАВИЛЬНО ОБРІЗАТИ І ФОРМУВАТИ ГОРІХ "ІДЕАЛ І КОЧЕРЖЕНКО" 

    Сорт грецького горіха «Ідеал» - це унікальний сорт горіха з ідеально круглими плодами і з великим рядом переваг. З'явився на світ сорт шляхом селекції знаменитим селекціонером С.С. Калмиков. До 50-х років вирощування горіхів було копітка і тривалий заняття. В один з весняних днів на сторінках журналів і газет з'явилася стаття про нові скоростиглих сортах горіхів. Інформація викликала справжній бунт!

ФІЗІОЛОГІЯ ГОРІХА

     Перші дерева сорти грецького горіха «Ідеал» досягали у висоту 10 метрів. Висота горіха сьогодні 4,5-6 метрів. Коливання пояснюється впливом кліматичних умов на саджанець. Шкірочка молодих гілок гладка світло сірого кольору. На старших гілках кора стає шереховатой. Форма крони повністю залежить від початкового формування скелета волоського горіха. Листя середня, формується з листових овальних пластин.

   Цвітіння настає одночасно з розпусканням бруньок. Квіточки маленького розміру світло-зеленого кольору, які зібрані в суцвіття. Кожне суцвіття налічує 13-19 горіхів. Період цвітіння припадає на травень місяць.

    Горіх «Ідеал» відноситься до скороплідний сортам. Плодоношення сорти «Ідеал» настає на 2й рік життя. Зустрічалися випадки плодоношення на 1й рік. Плоди - це ядра, які надійно заховані в деревної шкаралупі. Вага стиглого горіха 8-10 іноді може досягати до 16 грам. Шкаралупа м'яка, легко відділяється від ядра.

     Повноцінний урожай настає до 5му віком. В середньому плодоносить 25-35 років, але може і довше до 50л. Це залежить від догляду. Грецький горіх «Ідеал» морозостійкий, має високий імунітет. Унікальність сорти - це можливе повторне цвітіння і збір другого врожаю. Вживання в їжу рекомендується в сирому вигляді. При бажанні обдають термічній обробці. Взаємодія попиту тривалий при дотриманні спеціальних умов. Вирощування грецького горіха «Ідеал» проводиться як в промислових цілях, так і для домашнього вжитку. Набув широкого застосування в кулінарії і медицині.

 

 Перенаправлення зростання молодого приросту проходить швидше і легше. (Прищипування)

ЯК ПРАВИЛЬНО ОБРІЗАТИ ГРЕЦЬКИЙ ГОРІХ?

Обрізка грецького горіха - це важливий процес, який входить в комплексний правильний догляд. Формування горіха виконується ранньою весною або в літній період. Весняна обрізка виконується в березні місяці, коли температура повітря вже плюсова.

Літня обрізка проводиться в кінці травня або на початку червня. Літня обрізка має ряд переваг:

  • в літній період прискорений процес загоєння ран;
  • мінімальний ризик занесення в стовбур дерева інфекцію;
  • перенаправлення зростання молодого приросту проходить швидше і легше.

    Перед початком обрізки слід підготувати садовий інвентар: секатори, пилка і ножиці. Ріжуча частина інструменту повинна бути наточити і оброблена антисептичними засобами.

ОБРІЗКА ГРЕЦКОГО ГОРІХА «ІДЕАЛ»

     Перший рік. У саджанців залишають центрального лідера - сильний пагін, а бічні гілки обламують. Обламувати можна тільки зелені паростки, які не покриті шкіркою. Якщо процес огрубіння настав, то гілка зрізається спеціальним інвентарем.

     Другий рік. Обрізка виконується з метою перенаправлення соку для зростання нових лідерів. Штамбний зростання коливається від 60 до 100см. визначається новий лідер, а з бічними пагонами виконується обрізка зверху. Процес обрізки простий: на потрібній висоті для обрізки знаходиться нирка, відступається вгору 1,5 см і виконується обрізка. Відступати виконується для забезпечення місця для всихання втечі і збереження життя нирці. Місце зрізу (зламу) при необхідності обробити садовим варом.

     Третій рік і далі обрізка грецького горіха «Ідеал» виконується за традиційною схемою:

  • виконувати формування скелета;
  • перенаправляти за потребою лідера;
  • прибирати внутрішне гіля;
  • стежити і своєчасно прибирати сухі і хворі пагони. 

 

 Скелетні гілки які розміщуються в різних рівнях щодо стовбура

ЗАГАЛЬНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ПРИ ОБРІЗАННІ ГРЕЦКОГО ГОРІХА І ПІСЛЯ НЕЇ

  • Формування основного скелета виконується на 3й рік після висаджування.
  • Скелет формується з 3-4 основних гілок, які розміщуються в різних рівнях щодо стовбура.
  • Не рекомендується розташовувати гілки скелета на одному рівні. При багатому врожаї або великому навантаженні це може привести до розщеплення стовбура дерева. Як наслідок - тривале заживання, або загибель горіха.
  • Обов'язково виконується зріз всіх внутрішніх пагонів. Внутрішні пагони слабо висвітлені сонячними променями і серед пагонів слабка циркуляція повітря. Це призводить до швидкого додатковому розмноженню бактерій і грибків, які можуть негативно впливати на розвиток дерева. Зріз проводиться максимально близько до стовбура і обробляється садовим варом. При такому зрізі рана швидко затягнеться і не заподіє шкоди.
  • За своєю фізіології молоді пагони горіха мають порожнисту трубку в серцевині, в яку дуже швидко можуть проникнути бактерії і грибки. З цієї «трубі», немов по тунелю, бактерії потрапляють до стовбура горіха і рослина різко починає боліти. Для уникнення таких конфузів, рекомендується окропити горіх від кліщів і грибкових хвороб. Виконується окроплення до цвітіння і після зав'язі. Препарати можна придбати в спеціалізованому магазині.

Дотримуючись правил по догляду і виконуючи регулярну правильну обрізку, волоський горіх «Ідеал» проживе дуже довге життя і буде приносити рясні врожаї

Відгуки
Щоб залишити відгук, необхідно авторизуватися Увійти
Відгуків ще немає, будьте першими хто залишить свій.