Кабінет: Кабінет
Каталог товарів 0

Топ 5 правил по догляду за ожиною

 Якщо догляд за ожиною здійснювати за всіма правилами, починаючи з весни, то восени піклуватися про неї буде простіше. Раціональний розподіл тимчасових і трудових ресурсів зробить вирощування цієї культури приємним заняттям. Урожай з таким підходом буде приголомшливим, а наявність корисних ягід в холодильнику звільнить вас від частих походів в аптеку під час застуди.

Укриття для ожини

 Необхідним атрибутом при вирощуванні цих дивовижно смачних плодів є агроволокно. Використовувати його потрібно тому, що зимові температурні градації істотно знижують стійкість культури до морозів. Особливо небезпечні затяжні відлиги, оскільки після них відвикли від холоду кущі можуть загинути. Щоб уникнути цього гілки пришпилюють до землі і вкривають.

 Знімати укриття з ожини радиться тоді, коли мине загроза поворотних заморозків. Робиться це поетапно: спочатку акуратно забирається сніжно-грунтовий шар, потім - покривний матеріал. Тут також не варто зволікати, щоб не спровокувати утворення конденсату під укриттям.

Обрізка і підв'язування кущів

 Щоб плоди були великими, а самі рослини не розросталися хаотично, навесні кущах ожини проводять обрізку двох типів: оздоровча і формуюча.

 Всі загиблі і травмовані гілки видаляють за допомогою добре відточених інструментів, потім спалюють.

 Формування культури передбачає видалення отплодоносивших пагонів на рівні поверхні грунту. Як тільки температурні показники дійдуть до оптимальної позначки + 6 С, відразу можна приступати до роботи. Цей вид обрізки виконується навесні лише тоді, якщо він був пропущений восени. При догляді за ожиною важливо ще знати, що вона відрізняється дворічним циклом. Її плоди будуть зав'язуватися на пагонах, що з'явилися влітку, попереднього року.

 Підв'язку ожини рекомендується здійснювати впорядковано, з використанням шпалери: до однієї сторони опори фіксуються однорічні пагони, до іншої - готові до плодоношення гілки.

Боротьба з шкідниками, хворобами

 Крім того, що у рослин іноді спостерігаються антракноз та інші грибкові ураження, шкідливі комахи можуть заразити ожину вірусом. Тому навесні обробку від хвороб і шкідників важливо провести своєчасно. Для боротьби з іржею, плямистістю, різного роду гниллю використовують фунгіциди. Профілактика інфекцій вірусних спрямована на усунення попелиці спеціальними засобами, а іноді - механічним способом.

Профілактика захворювань ожини

 Причина поширення шкідників часто криється в сусідніх культурах. При їх посадці завжди варто враховувати той факт, що одні й ті ж "вороги саду" можуть любити різні види рослин. Зважаючи на це краще залишати вільне місце навколо стовбурів, в радіусі трьох метрів.

Обробку ожини проти навали капустянки проводять за допомогою інсектицидів, одноразово. Застосування системних препаратів захистить насадження від довгоносика, травневого жука, малиних мошок.

Які підживлення важливі для ожини навесні, правильні поливи

 На четвертий рік після посадки культурам потрібні додаткові добрива. Навесні необхідно внести азот, який сприятиме їх росту. Підійдуть коров'як, розведений 1:10, або ж сечовина, яку розчиняють в кількості 30г на 10 л води.

 Весняний догляд за ожиною включає поливи. Їх здійснюють 2 рази в 14 днів, перше зволоження проводиться після обрізки.

Найкращі сорти

 Прогрес в області селекції не залишає приводів думати про те, що кущі ожини не здатні витримати морози. Нижче представлений перелік зимостійких, мало схильних до захворювань сортів.

Ранні:

Популярні сорти ожини пізнього і середнього терміну дозрівання: Вождь Джозеф, Честер, Торнлесс Евенгрін, Чачанска Бестрна.

Поширені питання по догляду за кущами ожини, цінні рекомендації садівників

 Іноді початківці садівники не знають, чому їх ягідник виглядає нездоровим візуально. Що найчастіше цікавить дачників при догляді за кущами ожини? Розглянемо ці нюанси в форматі питань та відповідей.

  • 1. З якої причини на стеблах ожини з'явилися розмокаючі плями? Покривний матеріал був знятий з запізненням.
  • 2. Чому листя відростає занадто дрібними? Процедури зволоження проводилися в недостатньому обсязі.
  • 3. Через що процес вегетації у кущів відбувається занадто інтенсивно? Підживлення ожини садової проводилися неправильно - рослина перенасичене азотом.
  • 4. З якої причини зелена маса не набирає характерний для неї колір? Порушений баланс у співвідношенні компонентів при приготуванні підгодівлі зокрема, через дефіцит калію і фосфору.
  • 5. Чому молоді рослини, посаджені восени, не витримали морозів? Не встигли адаптуватися до нових умов, як слід вкоренитися. Допущена помилка при догляді - погано було організовано утеплення саджанців.
  • 6. Який матеріал вважається найбільш оптимальним при виборі опор для кущів? Найкраще використовувати дерев'яні конструкції. Металеві, хоча і надійні для фіксації, можуть нагріватися на сонці, викликати опіки у культури.

 Висновок: Обов'язково варто освоїти ряд цих нескладних агротехнічних прийомів, щоб виростити на своїй ділянці ожину садову, отримати щедрий урожай вкрай корисних ягід. У професійному розсаднику Ідея Сад можна вибрати здорові саджанці, вирощені з турботою.

Відгуки
Щоб залишити відгук, необхідно авторизуватися Увійти
Відгуків ще немає, будьте першими хто залишить свій.